.

Sabtu, 31 Disember 2016

SATU PERTANYAAN







BETUL KE

KALAU 

MALAM INI

KITA TAK MABUK

 TAK PANCUT

TAHUN 2017

TAK MUNCUL

ATAU 

INI HANYA

FITNAH?

SAJE TANYA

JANGAN MARAH







-------------

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tak betul, dan betul. Betul sebab ianya adalah satu celebration, satu acara sambutan, iaitulah samvutan tahun baru, di mana sesuatu tahun baru itu dijemput diiring diturut dan dimasyhurkan ketibaan dan kewujudannya, dan kerana ianya adalah tahun kalendar orang kristian dan ia sememangnya berkait langsung dengan kepercayaan kristian, maka tentunya acara sambutan ini dilakukan mengikut kaedah dan tatasusila orang kristian. Minum arak tidak dilarang oleh kristian dan suatu kelaziman bagi mereka menyambut majlis berkait ugama dengan membuat toast minuman arak seperti majlis perkahwinan dan sambutan tahun baru mereka. Maka jika satu hari orang kristian memutuskan ah, kami tak mahu mengatakan esok masuk tahun baru, kami mahu ubah kalendar kami dari bersandarkan pada jesus christ kepada sesuatu yang moden dan berteknologi terkini, maka 12 tghmlm itu mereka tidaklah lagi membuat acara sambutan tahun baru, tidak buat new year wish, dan tidak buat new year toast. Tiadalah tahun baru seperti yang kita kenali (dan sibuk sambut sama) selama ini. Ok, tak betul tu cuma pada perkataan kita, kerana walaupun tt pastinya maksudkan kita tu secara am yang luas dan pembaca blog tt juga berbilang bangsa dan kepercayaan, tapi aku yakin majoriti besar pembaca tt adalah melayu islam, lalu jika kita mewakili majoriti maknanya melayu islam, maka jika kita minum arak atau tidak, 2017 tetap muncul sebagai tahun baru kerana yang menentukan kemunculannya orang kristian, bukan kita. Kita minum, 2017 tetap muncul esok. Kita minum, tetap Tuhan dah ingatkan 40 hari berikutnya satu amal ibadat pun Tuhan tak iktiraf.

Tanpa Nama berkata...

Apa kebende nih ????

Mamat SKODENG suka lah bebende nih boleh klaim banyak OT elaun

Kaya lah tahun 2017 nih

Terjun....

Jangan tak TERJUN !!!!!

Tanpa Nama berkata...

Aku merasakan pelik, tertarik, dan ironic yang tt boleh mengeluarkan ayat atau soalan ni! Dari sejarah penulisan blog tt dan dari penceritaan latarbelakang kehidupan tt, tak dinafikan rumusan am tentang tt adalah seorang melayu yang tak segan silu minum air mabuk. Tapi soalan ini? Terbalik! Adakah rumusan itu salah, atau ini resolusi tt di ambang tahun baru??? Transformasi?? Usia merubah segala??