.

Ahad, 25 Disember 2016

APA YANG BERLAKU DI SYRIAF.B


Terima kasih Tukar Tiub for this awesome article!
APA YANG BERLAKU DI SYRIA?
Oleh : Hishamuddin Rais.

🔴Saya pernah sampai ke kota Damas, panggilan manja warga Arab untuk kota Damsyik atau Damascus untuk warga Barat. Ini lama dahulu ketika saya berkelana. Saya datang dari Hong Kong membawa jemputan dari Asia Students Association (ASA) kepada Persatuan Pelajar Syria untuk hadir ke Kongres ASA di Chiengmai Thailand. Justeru saya menjadi tamu Persatuan Pelajar Kebangsaan Syria.
🔴Sebelum sampai ke Damas, saya melintasi Amman, Jordan. Saya membawa jemputan yang sama. Saya diberitahu bahawa Persatuan Pelajar Jordan dalam buangan beroperasi di Beirut. Begitu juga dengan GUPS - General Union of Palestine Students. Justeru saya wajib juga dari Syria menuju ke Lubnan. Ketika ini Perang Saudara di Lubnan baru bermula.
🔴Saya tersangkut hampir dua minggu di Damas. Bumi Arab inilah yang menjadi permulaan jejak dan tapak saya berkelana. Saya tersangkut kerana jalan utama dari Damas ke Beirut ditutup kerana perang saudara. Lalu untuk membunuh masa, saya melingkari kota Damas.
🔴Pada tahun 1974, saya seperti ramai anak-anak muda di Malaysia tidak ada langsung kefahaman tentang Sunni dan Syiah. Ketika saya membesar, saya tidak mengetahui tentang wujudkan dua mazhab ini. Yang saya fahami, saya ini penganut Islam, tidak lebih dari itu. Sunni dan Syiah ini tidak pernah wujud dalam fikrah saya.
🔴Saya bertemu dengan mazhab Syiah di Iraq. Ini pada tahun 1975, lama sebelum Revolusi Iran kerana saya menjadi tamu Persatuan Pelajar Iraq. Malah sebelum dunia membaca tentang Ayatullah Khomeini, saya telah melawat Karbala dan Najaf. Ketika saya melawat Najaf, Ayatullah Khomeini masih lagi ‘orang buangan' sebelum dihalau keluar dari Najaf ke Kuwait dan berakhir di Paris.
🔴Dengan pecahnya Revolusi Iran, penganut Islam di Malaysia disedarkan tentang wujudnya satu lagi mazhab Islam yang dipanggil Syiah. Penganut Syiah di Iran bangun melawan Shah Reza Pahlevi. Raja Iran ini telah dinaikkan ke takhta oleh CIA. Justeru, Revolusi Iran melonjakkan kesedaran tentang Syiah di kalangan anak-anak muda Islam di seluruh dunia. Mazhab Syiah dilihat membawa garis melawan imperialis.
🔴Hari ini, pada tahun 2013, kita sedang melihat bagaimana Islam dijadikan musuh oleh kuasa imperialis Anglo-Amerika. Sesudah tamatnya Perang Dingin dan runtuhnya Tembok Berlin (1989) pernah diharapkan politik dunia akan membawa pencerahan dan keamanan untuk umat manusia. Harapan ini meleset. Kaum pemodal, kuasa militer, peniaga senjata antarabangsa bersama dengan politikus kanan memilih Islam sebagai musuh baru.
🔴Di zaman Perang Dingin dahulu yang dijadikan musuh ialah negara yang menggunakan sistem ekonomi sosialis, kaum sosialis dan kaum komunis. Mereka bukan hanya ditohmah dan difitnah malah mereka dibantai dan dikorbankan. Kali ini yang menjadi musuh ialah Islam. Ini yang sedang kita saksikan.
🔴Awas, kaum pemodal antarabangsa dengan cekap menggunakan perbezaan mazhab Sunni dan Syiah untuk membantai umat Islam. Perbezaan Sunni dan Syiah ini sedang dijadikan senjata ulung untuk membantai warga Syria.
🔴Saya akui di sini bahawa manusia yang bernama Bashar al Assad itu mungkin bukan sosok terbaik untuk dijadikan contoh pendemokrasian di Syria atau untuk bumi Arab Islam. Di belakang gerakan anti Bashar ini sebenarnya ada agenda yang lebih besar yang dirancang kaum imperialis Anglo-Amerika.
🔴Justeru, apa yang berlaku di Syria itu bukan pertempuran Sunni dan Syiah. Apa yang sedang berlaku ialah pembantaian warga Syria - Sunni, Syiah, Kristian, Ba'ath dan Majusi. Peperangan dan pembunuhan di Syria ini sebahagian dari agenda Anglo-Amerika untuk menakluk bumi Arab. Kenapa perlu ditakluk bumi Arab? Jawabnya : minyak.
🔴Kata-kata lunak, janji-janji manis dari Clinton, Bush atau Obama terhadap umat Islam hanyalah kata-kata. Kuasa imperial Anglo-Amerika memiliki agenda yang telah lama dirancang. Contohnya : serangan ke atas Iraq telah lama dirancang - jauh sebelum ledakan WTC di New York tahun 2001.
🔴Pendemokrasian yang diajukan oleh kuasa imperialis Amerika itu bunyinya amat lunak. Kenapa demokrasi hanya perlu diwujudkan di Libya, Mesir, Iraq dan Syria? Kenapa demokrasi tidak diajukan kepada Arab Saudi?
🔴Negara Saudi yang kaya raya dengan duit minyak ini tidak langsung memiliki ciri-ciri demokrasi jauh sekali menghormati hak asasi manusia. Warga asing yang bekerja di Saudi sering dijadikan hamba abdi sama seperti di zaman Rasulullah.
🔴Sebuah lagi negara Arab yang begitu kuat menyokong dan memberi dana dan senjata kepada gerombolan pengganas untuk menyerang Syria ialah Qatar. Atas nama Islam, atas nama Sunni , senjata telah dihantar untuk membunuh Syiah. Qatar memberi duit dan senjata kerana ingin membangunkan Syria untuk menjadi sebuah negara yang lebih demokratik.
🔴Mari kita bertanya, sejak bila ada pilihanraya di Qatar? Demokratik sungguhkah negara yang bernama Qatar ini?
🔴Semua ini berlatarkan keperluan kaum pemodal antarabangsa untuk menakluk bahan bakar petroleum. Iraq dahulu bebas dan merdeka. Iraq TIDAK membenarkan syarikat minyak asing masuk membuat carigali. Kini Iraq telah dibuka untuk Shell, Esso, Exxon termasuk Petronas. Yang masih berdegil melarang syarikat luar dari mencarigali minyak hanya Iran.
🔴Untuk menundukkan atau menyerang Iran, Syria perlu dijatuhkan dahulu. Ini kerana Syria dan Iran memiliki hubungan yang intim semenjak zaman Presiden Hafez dan zaman Khomeini. Hubungan ini diikat pula dengan perjanjian bantu membantu dari segi ketenteraan.
🔴Apabila kita membaca politik Iran atau Syria atau Timur Tengah, maka kita wajib memahami juga peranan negara Zionis Isreal. Israel telah dipacakkan di tengah bumi Arab oleh kuasa imperial Anglo-Amerika sesudah Perang Dunia ke-2. Zionis Isreal bergerak sebagai pangkalan tentera Amerika. Israel menjadi polis untuk Amerika.
🔴Sahihlah bahawa bahan bakar minyak petroleum ialah kunci kepada semua ini. Ekonomi kapitalis dunia hari ini dijana oleh bahan bakar petroleum. Tanpa petrol, dunia yang kita kenali hari ini akan berubah wajah.
🔴Kalau kita beli minyak dari stesen Petronas kita menggunakan duit ringgit. Kalau beli minyak di Pakistan wajib menggunakan Rupiah tetapi jika Malaysia atau Pakistan mahu membeli minyak di pasaran dunia, negara ini wajib menggunakan dolar.
🔴Jual beli minyak dalam pasaran dunia hari ini wajib menggunakan dolar. Inilah hasil perjanjian yang telah diikat oleh Presiden Nixon dengan Raja Faisal pada tahun 1972, ketika dolar tidak lagi bersandarkan kepada emas. Saudi sebagai pengeluar minyak terbesar dalam dunia mewajibkan minyak dibeli dengan dolar. Perjanjian ini memastikan Saudi mendapat senjata dari Amerika. Amerika juga akan memastikan rejim Saudi selamat dari diganggu gugat oleh Israel atau musuh dalaman.
🔴Maka munculkan apa yang dipanggil sistem PetroDollar. Dolar Amerika menjadi kukuh. Ini kerana banyak negara dalam dunia hari ini TIDAK memiliki minyak. Tetapi, negara-negara ini memerlukan minyak. Maka negara ini wajib mengeksport barangan kepada Amerika untuk mendapatkan dolar. Dengan adanya dolar, baru minyak dapat dibeli.
🔴Di sinilah muncul 'kongkalikong' yang paling besar. Amerika terus mencetak dolar untuk membeli barangan import. Hakikatnya ekonomi Anmerika hari ini adalah ekonomi silap mata. Maka kerana itu, apabila Saddam mahu menjual minyak tanpa menggunakan dolar, Saddam Hussein dibunuh. Ghadafi juga menerima nasib yang sama apabila dia mahu menukar dolar dengan mata wang lain.
🔴'Kongkalikong' Amerika ini bukan TIDAK disedari. Ramai yang tahu tetapi terpaksa sujud kepada Amerika kerana kuasa bala tentera Amerika berselirat dalam dunia hari ini. Semua negara kini tertakluk di bawah kuasa Anglo-Amerika. Dulu ada Empayar Rom, kini kita dijajah oleh Empayar Amerika.
🔴Saudi memiliki simpanan minyak terbanyak dalam perut buminya. Negara kedua ialah Iran. Justeru Iran wajib ditundukkan. Jika Iran menjual minyaknya tanpa menggunakan dolar pasti ekonomi Amerika terjejas. Kerana inilah dibuka kisah Sunni dan Syiah. Kisah ini bertujuan untuk menutup kisah bangkai dolar yang semakin mencemaskan dunia kapitalis.
🔴Ketika saya di Beirut pada tahun 1975, saya telah melihat kematian dan pembunuhan dalam perang saudara. Kali ini saya hanya berkeupayaan untuk menulis. Tapi saya tahu apa rupanya perang saudara yang sedang berlaku di Syria.
🔴Saya akhiri dengan suatu pertanyaan, kenapa kita tidak dapat memahami bagaimana kaum pemodal, tauke penjual senjata dan politikus kanan yang kaya raya terus mengadu domba kita? Di Lubnan, Kristian dengan Islam. Di Rwanda, Tutsi dengan Hutu. Di Syria, Sunni dengan Syiah. Dan di Malaysia Melayu dengan Cina.


------------------------

10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Yang bangangnya si arab unta poojaam org2 melayu ni lar..asik berperang sesama sendiri..org melayu tak tahu menahu..dok sokong lak sebelah pihak...kunun atas dasar sunni...x payah lar kita amik tau..arab ni bodoh...x abis2 nak perang sesama sendiri..atas nama Islam lak tu kununnya...

Tanpa Nama berkata...

1mdb pun pakai dollar beli harta diUS tak dimalaysia..maka dgn itu najib adalah musuh umat Islam Dan wajib di korbankan.

Boley Jalan berkata...

Apa la nko ni TT.....Dollah dah retired! Dollah dapat bini baru hari2 entota kat kepala batas. Teori nko pasal dollah takleh pakai la. Org syiah menghalalkan darah org sunni sejak belum wujud USA dan nenek moyang columbus masih duduk ataih pokok.......hari ni syiah diperalatkan imperialis untuk menjatuhkan kerajaan2 Abdul Hadi entota di timur tengah. Kerajaan Abdul Hadi entota timur tengah terlalu alim, tak berminat donia dan hanya berjihad RUU355 menaikan gaji para penguasa ugama saja sehinggakan diperbodohkan syiah entota sana sini. Mata orang dia kata buta, telinga orang dia kata pekak, wahal hati perut dia yg bute.....den nak khabar kek nko....dimana saja ada kerajaan Abd Hadi entota, disitu tetap ada permusuhan....samada permusuhan kaum, ugama ataupun PARTI......
Di libya kita ada hadi gadafi.....dimesir kita ada hadi sisi.....di iraq kita ada hadi sadam.......semua gila kuasa!

Sustainable Living Institute (SAVE) berkata...


Yang menghancurkan Malaysia ialah apabila Melayu bergaduh dengan Melayu sebab politik rasuah. Melayu tidak ada tempat hendak pergi atau lari. Maka terpaksa berentap bermatian untuk kuasa. Cina telah lama membuat persiapan untuk berhijrah kemerata negeri.

Tanpa Nama berkata...celako punyo pak arab wahabi.. ko punyo perjanjian dengan setan amereka nie bilo nak abis...

klu kek tompek den nie, tujuh keturunan baru boleh nak solosai klu bojanji dengan sako nie...

tp nie dah lobeh 7 keturunan dah nie... korang mmg menyusahkan semuo orang islam dah nie...

hampeh botul la... nie sajo nak peringatkan la...

kepodo ostat2 yg nak mendokong pemerentah2 polik arab saudi yg kek malaysia nie,

elok2 la korang bopikir balik...

korang tak payah lah bawak ajaran wahabi tu kek kami orang nie...

molekek cilako eaa.. tujuh koturunan tak tontu hilang...Tanpa Nama berkata...

sila ke youtube. wawancara dgn eva Bartlett, Carla Ortiz, vanessa beeley. mrk semua adalah wartawan bebas yg ke Syria.

jgn percaya cnn, bbc, guardian, nyt dan sewaktu dgnnya. pelik org sunni ni.

bila ada laporan yg memburukkan sunni wahabi, cepat2 keluar ayat Quran, “Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu”. [Al Hujurat : 6].

tp bila ada laporan yg memburukkan syiah, spt yg dilaporkan oleh media kafir zionis, terus percaya dan sebarkan. tidak pula mrk praktikkan ayat diatas.

Tanpa Nama berkata...

🔴Negara Saudi yang kaya raya dengan duit minyak ini tidak langsung memiliki ciri-ciri demokrasi jauh sekali menghormati hak asasi manusia. Warga asing yang bekerja di Saudi sering dijadikan hamba abdi sama seperti di zaman Rasulullah.

Yg ni salah, dizaman nabi saw, baginda anjur bebas hamba yg telah jadi tradisi berkurun lama. Bukan mcm orang saudi buat sekarang yaitu menghambakan manusia bebas.

bumi-non-malay berkata...

Kita juga harus Soal megapa tak ada Sultan kat Melaka kalau Sultan/Agong Pertama Parameswara bermula di sana ...hari ini tak ada Sultan???...Bermakna Sejarah Kesultanan dan Islam Malaysial Karut!!

panglimo potaseh berkata...

Dulu bila Koboi Amerika nak serang dan takluq Irak, gwa sanggup halalkan judi untuk bertaruh yg Sang Koboi ni akan takluq Irak .. perang tak sampai bulan nak penuh balik, Irak dah kong.

Tapi bila Sang Koboi kata nak serang dan takluq Iran pula .. sekali lagi cam ularmak Tanah Melayu halalkan judi di Genting, gwa berjudi, gwa kata ini takkan terjadik .. Lu tak tahu sapa Iran. TT tahu .. Lebai Sotong cam tahu tu sebab sejuk hati gwa belasah sepiring sambal sotong semalam.

Tanpa Nama berkata...

Bingung ko nie..